Munsterhjelm Torsten, provincialläkare (1856-1939)

Nedtecknat av Lasse Backlund i oktober 2024.

Torsten Munsterhjelm föddes i Uskela socken, som ligger i nuvarande Salo stad och efter studenten utbildade han sig till läkare. Sin första tjänst som läkare fick han 1883 i Lappvik. Å r 1889 gifte han sig med Ellen Lönnblad (1864-1896), dotter till lagmannen Lönnblad, som hade varit häradshövding i Vehmo domsaga. Hon var född på Jomala och de fick 3 barn före de år 1894 flyttade till Kristinestad.

Han hade blivit utnämnd till provincialläkare, alltså en typ av distriktsläkare och före han fick tjänst i Kristinestads distrikt hade han varit kommunalläkare i Juva i Södra Savolax och provincialläkare i Torneå distrikt.

År 1894, i december ersatte han den tidigare provincialläkaren Jakob Lybeck (f.1851) i Kristinestad och de bosatte sig i bryggeriänkan Aurora Båges gård vid Västra Långgatan 25, där Ämbetshusen står i dag.

År 1896, den 15 januari föddes deras fjärde barn, sonen Björn Torsten men några dagar senare avled modern Ellen i barnsäng i en ålder av 31 år. Björn Torsten avled den 7 april samma år och han och modern ligger begravna på Gamla begravningsplatsen på Östra sidan.

År 1899, i juni flyttade Munsterhjelm till Gerhard Snellmans gård på Strandgatan 83 men redan följande år flyttade han till Remahls nya gård på Kyrkogatan 4.

År 1900, den 27 september gifte Torsten Munsterhjelm om sig med tidigare hustruns syster Karin Lönnblad (1858-1908) och med henne fick han sonen Sigurd (1903-1989).

År 1905 flyttade familjen Munsterhjelm till handlande Hugo Sjöbloms gård på Östra Långgatan 46, vid torget och där hade han också sin mottagning.

År 1908, den 13 november avled Karin Munsterhjelm i en ålder av 40 år och hon ligger begravd bredvid sin syster Ellen på Östra sidans begravningsplats.

År 1926 flyttade Torsten Munsterhjelm till sin dotter Hjördis, som bodde i Gamlakarleby och han dog där den 27 december 1939. Torsten ligger begravd på gamla begravningsplatsen på Östra sidan i Kristinestad.

Under sina 30 år i Kristinestad uträttade han mer än mången annan. Han var politiskt aktiv i det svenska folkpartiet och han valdes in i stadsfullmäktige år 1898 och han fick flera ledande poster. I flera perioder satt han som ordförande i fullmäktige och han var medlem i flera nämnder och andra organ.

Han var också aktiv inom den svenska samskolan, där han i flera år var dess direktionsordförande. Ett av hans största intresse var dock skyddskåren, där han räknades som en de mest aktiva. Med största intresse deltog han alltid i dess övningar och ännu då han närmade sig 70 år syntes han i ledet.

Övrigt.

Efter Ellen Munsterhjelms död, skrev Vasabladet så här den 28.1.1896:

Den 24 dennes avled i Kristinestad fru Ellen Munsterhjelm, född Lönnblad i en ålder av 31 år, närmast sörjd av make och 3 minderåriga barn, av vilka det yngsta föddes några dagar före moderns död. Den avlidne, som vistats i Kristinestad knappt ett år ännu, har dock genom sitt anspråkslösa och flärdfria väsen tillvunnit sig mångens varma sympatier bland dem, med vilka hon umgåtts.

Ellen begravdes den 2 februari och en stor mängd släktingar, vänner och andra kristinestadsbor var med. Kistan bars av doktor Ernst Wendelin, borgmästare Granfelt, tullförvaltare Enqvist, handlanden Alfred Carlström, handlanden Otto Holm, agronomen Wendelin, kontoristen Wendelin och bryggmästaren Båge. Jordfästningen förrättades av pastor Laurén.

Karin Munsterhjelms dödsannons ur Syd-Österbotten 17.11.1908.

Den 17 november 1908 skrev tidningen Syd-Österbotten att:

”Natten mot den 14 avled härstädes i lunginflammation doktorinnan Karin Munsterhjelm.

Den avlidna föddes år 1868 i Jomala, var dotter till dåvarande landshövdingen i Åbolands domsaga, lagmannen Lönnblad och hans maka Ingeborg, född von Knorring, samt ingick år 1900 äktenskap med provinsialläkaren i Kristinestads distrikt, doktor Torsten Munsterhjelm.

En utpräglad vän av vetande och bildning har hon städse tagit vaken del av ortens kulturella strävanden, verkade sålunda ända till sin död såsom medlem av såväl svenska folkskolans direktion som folkskoldirektionen. Hennes insats härvid har också varit av stor betydelse, kännetecknad som den var av aldrig svikande intresse och klart omdöme. Sitt svenska modersmål omfattade hon med varm kärlek och var alltifrån svenska folkpartiets stiftande medlem av bestyrelsen för lokalavdelningen i Kristinestad.

Doktorinnan Munsterhjelm var en klart tänkande och varmt kännande kvinna, begåvad och spirituell. Hon bildade därför alltid medelpunkten i den krets av vänner, som hennes vänsälla väsen slöt kring henne. Mänskligt att döma avklipptes hennes livstråd för tidigt, dock hade hon hunnit verka så mycket, vara så mycket att hon efter sig lämnar ett alltigenom ljust och vackert minne.

Närmast sörjes hon av make och barn, moder syskon och släktingar men tungt har även en talrik vänskara drabbats av hennes frånfälle.

Till höger den äldsta gravstenen med första hustrun Ellens och sonen Björn Torstens namn och till vänster gravstenen med den andra hustrun Karins namn och i mitten den nyaste gravstenen från år 1939 då Torsten Munsterhjelm begravdes. Fotot från den gamla begravningsplatsen på stadens östra sida är taget 2021.
Torsten Munsterhjelms dödsannons ur Syd-Österbotten 3.1.1940.
Två olika nekrologer efter Torsten Munsterhjelms död 1939.