I Kristinestad finns det flera fina badstränder och en av de mest omtyckta ligger i stadens centrum bredvid stadens campingplats. Campingen har funnits sedan mitten av 1950-talet då den lokala Lions cluben uppförde fyra små stugor på en kulle. Någon bra simstrand fanns inte på campingplatsen utan den anlades först i slutet av 1980-talet. Behovet av en ny simstrand i Stadsfjärden blev stor på 1980-talet, efter att stadens reningsverk togs i bruk år 1984 och vattenkvaliteten i fjärden hade förbättrats avsevärt. Badhusparken var den tilltänkta platsen men ändå så blev det Simmarviken, där det också från tidigare hade funnits en badstrand. Det var nog närheten till stadens campingplats, som avgjorde och byggandet av simstranden påbörjades år 1988 och färdigställdes följande år.
Tidigare sköttes campingplatsen av främst skolelever men från och med 1992 hyrde staden ut campingplatsen åt Kaija-Leena och Ari Suomi från Lappfjärd. Från och med sommaren 2021 är det Christina och Kent Berglund från Lappfjärd som tar över skötseln av den populära campingplatsen.
Bockholmens Camping och simstranden ligger i Simmarviken, endast 1,5 km från stadens centrum, på promenadavstånd med andra ord. Adressen är Salavägen 32
Servicebyggnaden vid Bockholmens camping byggdes 1984 och inrymmer både reception och en kiosk. Storsäljare är de välkända glasstrutarna, som är betydligt större än vad de brukar vara på campingplatserna och därför kan kön vara lång under varma sommardagar. Staden äger campingplatsen och underhåller området och alla byggnader medan driften sköts i privat regi av en företagare.
Av stadens alla simstränder anses nog Sandbanken eller Playan vara den bästa.
På simstranden finns också toaletter och duschutrymmen.
Cykelparkeringen finns nära simstranden, likaså omklädningshytterna.
Barnens absoluta favorit på Sandbankens simstrand är den långa bryggan med hopptornet, som har tre olika avsatser. Vattendjupet är tillräckligt även för våghalsarna.
Simstrandens totala längd är nästan 300 meter och den har fyllts ut med tusentals kubikmeter sand. Efter den senaste muddringen är vattenkvaliteten god, eftersom vattenströmningen då blev mycket bättre. Förr i tiderna har det funnits en simstrand på samma ställe, som kallades Sandbanken, så byggmästare Nisuls tyckte att det namnet passade bra också på den nya simstranden, som färdigställdes 1989.
Bredvid simstranden finns flera spelplatser för beach volley och också en plan för vanlig volleyboll.
På Sandbankens simstrand finns en lekpark med en ordentlig klätterställning, som byggdes år 2023.
På området, i den södra ändan finns en utomhus padelbana, som är i gott skick. Fotot från sommaren 2023.
Det är knappt att man ser var Sandbankens simstrand slutar och Bockholmens camping börjar, för de ligger helt nära varandra.
Sandbankens simplats i Simmarviken ligger nära vägen ut till Skatan och det finns gott om parkeringsplatser på andra sidan vägen.
Ytorna är stora och därför är det lätt att parkera också större kombinationer på Bockholmens camping.
Finare utsikt får man leta efter, då man från terrassen kan blicka ut över havsviken mot Hemgrund där Hydéns magnifika villa skymtar bland trädkronorna.
Bakom servicebyggnaden finns en bangolfbana i gott skick.
Ett schackbräde med rejäla pjäser finns nära infarten till Bockholmens camping.
Stugorna för uthyrning har byggts under flera olika perioder men i regel är de välskötta och i gott skick.
För flera år sedan var det vanligt att folk övernattade i tält men de är sällsynta nuförtiden. Däremot vill turister och andra besökare bo i stugor, husvagnar och husbilar. De här var de första stugorna som uppfördes på 1950-talet och de är fortfarande i bruk.
Grillplatsen är centralt placerad och därifrån kan man beundra havsutsikten och grilla samtidigt.
Trots att servicebyggnaden innehållande toaletter, dusch och kök har mer än 10 år på nacken, så är den fortfarande i mycket gott skick och passar bra in i miljön på Bockholmens camping. Receptionen syns till höger lite längre bort.
Nya övernattningsstugor byggs med jämna mellanrum, denna byggs år 2020.
Terrängen på campingplatsen är jämn, så det är lätt att parkera husbilen eller vagnen nästan var som helst. Simstranden ligger söder om campingen på samma område.
Det finns gott om övernattningsstugor på campingen i Kristinestad.
Den gråa stugan nr 11 ser annorlunda ut än de andra rödmålade.
År 1992 började företagarna Kaija-Leena och Ari Suomi driva campingplatsen i privat regi. I september 2020 tackade de för sig och Syd-Österbottens Ann-Sofie Långvik gjorde 12.9.2020 ett längre reportage om paret Suomi och tog då denna bild.
Bockholmens Camping i Kristinestad fick en ny stuga för receptionen år 1969 och det ser ut att ha varit glasskö redan då. Fotot taget av Trygve Lindqvist, som var rektor på folkhögskolan i Lappfjärd. I juli detta år togs en ny sanitetsbyggnad i bruk och där fanns vattenklosetter, tvättställen och duschar för både herrar och damer. Byggnaden hade planerats av byggmästare Hjalmar Nylind och Eskil Hanses uppförde byggnaden.
Efter krigstiden blev turismen en viktig näring och kommunerna välkomnade de resande med lägerområden där de kunde spänna upp tältet till natten. På Bockholmens campingplats uppförde Gunnar Åsmus 5 övernattningsstugor i mitten av 60-talet och i dessa fanns det 20 bäddplatser. Vid stranden fanns det en bastu och en roddbåt, som camparna fick låna. På området fanns en vaktmästarbostad och en kiosk, som Rafael Olin fotograferade i slutet av 1960-talet. Fotot från SLS:s arkiv.